Close

Mozaïek voor de gevel van een inspirerend gebouw.

Het nieuwe provinciehuis in Antwerpen zal opvallen. Zoveel is zeker. 

RG Tegel werd gecontacteerd door de firma Allard&Zoon, die een jarenlange expertise heeft ontwikkeld in het bekleden van buitengevels, om op zoek te gaan naar het specifieke type glaspastille, dat architect De Geyter voor ogen had voor de gevel van dit “open huis” 


Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Het ontwerp is van de hand van architect Xaveer De Geyter. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Eyecatcher

De buitengevel in witte kristalglas pastilles wordt ongetwijfeld de eyecatcher van het provinciehuis. “De gevel zal bestaan uit helderwitte glaspastilles met een diameter van 23mm, een dikte van 8mm en een afstand tussen elke pastille van 5.4mm. Ze zijn gekleefd op een dun vlies en voorzien van een witte coating. Deze extra laag maakt dat de mozaïeken door de natuurlijke lichtinval en het samenspel tussen zon, schaduw en de unieke vorm van het gebouw, het provinciehuis telkens opnieuw op een andere manier in de kijker zal plaatsen. De mozaïeken werden speciaal voor deze werf ontwikkeld en geproduceerd door ons op vraag van de architect.” Aldus Caroline Vergauwen, CEO RG Tegel.

Enige aanbieder

RG Tegel luisterde aandachtig naar de wensen van architect Xaveer De Geyter. Die wilde van het ontwerp een uniek geheel maken. “de meeste gevels worden aangekleed in natuursteen, beton, plaatmateriaal ed., een gebouw volledig in kristalglas is eerder zeldzaam in België”. We gingen meteen aan de slag, want deze specifieke pastille was geen bestaand product. Tot zover we weten, was RG Tegel de enige partij die een product kon voorleggen dat 100% aan de wensen van de architect voldeed. En daar zijn we best trots op.” Aldus nog Vergauwen.

portret

RG Tegel

RG Tegel is een groothandel gespecialiseerd in keramische tegels. In de beginjaren had het bedrijf een  eigen fabriek in cementtegels, maar tegenwoordig importeert het vooral uit Italië, Spanje, Duitsland en Portugal. RG Tegel is actief op 2 platforms: enerzijds zijn ze actief aanwezig in 140 toonzalen in Vlaanderen en anderzijds is RG Tegel een actieve speler in de residentiele en niet residentiele projectmarkt. Met 3 showrooms op de hoofdzetel in Massenhoven, kan het bedrijf elk project op maat realiseren.